BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, October 6, 2010

Cara untuk membuat Brosur menggunakan Microsoft Publisher


kegunaan Brosur ialah untuk sebagai media promosi.Dimana untuk memberi tahu atau memujuk masyarakat untuk melibatkan diri dalam sesuatu bidang yang tertentu.Brosur juga dapat digunakan dalam dunia perniagaan dimana dapat menyampaikan maklumat atau jualan yang diadakan.

Cara membuat brosur :-

1) bukakan Microsoft Publisher 2007
2) setelah application sudah dibuka screen akan memaparkan gambar seperti berikut pilih BROCHURE untuk meneruskan..


3) langkah seterusnya pilih design yang anda minat( mengikut kesesuaian brosur)
contoh design yang saya pilih ialah Bubble.


4) delete kan gambar-gambar atau maklumat yang tidak diperlukan..Setelah itu letakkan pula logo atau gamba yang anda perlukan.Contoh gambar ialah Logo Syarikat


5) setelah itu masukkan butiran seperti tajuk program yang akan diadakan, nama penaja, tarikh dan hari program akan diadakan, aktiviti yang akan dijalankan, matlamat program dan lain-lain butiran yang diperlukan.(tips: letakkan tarikh pada masa akan datang kerana apabila program hendak dijalankan,brosur sudah siap untuk diedarkan kepada masyarakat).Disini saya serta kan brosur yang sudah dimasukkan maklumat dan gambar-gambar yang berkenaan.


6) proses seterusnya ialah proses untuk mencantikkan brosur anda.Ini bertujuan untuk menarik minat orang ramai untuk membaca brosur anda. Disini saya akan sertakan link video dari youtube cara untuk mencantikkan brosur anda..


selamat mencuba..salam ukhwah..0 comments: